pergghhh
Bahan-bahan ( Kuahnya anggaran seperiuk berdiameter 20cm )
- 1 bungkus laksa beras (direndam, rebus sehingga lembut dan toskan)
- @@ BAHAN UNTUK KUAH @@
- 7 ekor ikan selayang/sardine (Direbus dengan sedikit air+asam keping+garam dan ambil isi ikan~kisar guna air rebusan tadi)
- 1 kuntum bunga kantan (belah 4)
- 5~10 tangkai daun kesum (boleh dapat lebih kurang segenggam daunnya)
- 2~3 keping asam gelugur/keping (Boleh kurangkan jika tak mau masam)
- Garam secukupnya
- -
- *1 labu bawang besar
- *1 kuntum bunga kantan
- *10 tangkai cili kering (direndam air panas sehingga lembut dan toskan)
- *sedikit belacan (kesemua *dikisar)
- @@ UNTUK HIASAN @@
- cili padi secukupnya (dipotong bulat2)
- nenas (kupas, buang empulur dan cincang isinya)
- Mentimun (kupas, buang empulur dan cincang/hiris nipis)
- 1 labu bawang merah (potong membulat nipis nipis)
- Beberapa biji limau kasturi
- Beberapa biji telur rebus
Cara-cara
-
Untuk Kuah : Masukkan air ke dalam periuk bersama bahan2
kisar, asam keping, bunga kantan, daun kesum dan isi ikan yang siap
diblend.
-
Masak sehingga mendidih..Perasan secukupnya dan terus
merenih kuah sehingga kuantiti kuahnya menjadi 3/4 dari kuantiti asal.
-
Untuk Menghidang : Masukkan laksa ke dalam mangkuk,
tuang kuah secukupnya dan taburkan bahan2 hiasan/ulaman mengikut
citarasa..Sedia di nikmati....Simple..
No comments:
Post a Comment