Wednesday, July 3, 2013

pergghhh







Asam_laksa

Bahan-bahan ( Kuahnya anggaran seperiuk berdiameter 20cm )

  • 1 bungkus laksa beras (direndam, rebus sehingga lembut dan toskan)
  • @@ BAHAN UNTUK KUAH @@
  • 7 ekor ikan selayang/sardine (Direbus dengan sedikit air+asam keping+garam dan ambil isi ikan~kisar guna air rebusan tadi)
  • 1 kuntum bunga kantan (belah 4)
  • 5~10 tangkai daun kesum (boleh dapat lebih kurang segenggam daunnya)
  • 2~3 keping asam gelugur/keping (Boleh kurangkan jika tak mau masam)
  • Garam secukupnya
  • -
  • *1 labu bawang besar
  • *1 kuntum bunga kantan
  • *10 tangkai cili kering (direndam air panas sehingga lembut dan toskan)
  • *sedikit belacan (kesemua *dikisar)
  • @@ UNTUK HIASAN @@
  • cili padi secukupnya (dipotong bulat2)
  • nenas (kupas, buang empulur dan cincang isinya)
  • Mentimun (kupas, buang empulur dan cincang/hiris nipis)
  • 1 labu bawang merah (potong membulat nipis nipis)
  • Beberapa biji limau kasturi
  • Beberapa biji telur rebus

Cara-cara

  1. Untuk Kuah : Masukkan air ke dalam periuk bersama bahan2 kisar, asam keping, bunga kantan, daun kesum dan isi ikan yang siap diblend.
  2. Masak sehingga mendidih..Perasan secukupnya dan terus merenih kuah sehingga kuantiti kuahnya menjadi 3/4 dari kuantiti asal.
  3. Untuk Menghidang : Masukkan laksa ke dalam mangkuk, tuang kuah secukupnya dan taburkan bahan2 hiasan/ulaman mengikut citarasa..Sedia di nikmati....Simple..

No comments:

Post a Comment